Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Groenbeheer (artikel 12 BBV, 1d)

Groen draagt bij aan de kwaliteit van leven en aan klimaatadaptatie. In de Agenda groen voor de stad (RIS294705) staat het kader voor het groenbeleid van de gemeente. In 2020 is de nota Stadsnatuur in de raad vastgesteld (RIS305825). In deze nota wordt ingegaan op de ambities vanuit de Agenda Groen voor de stad. Het gaat om verbetering van biodiversiteit in de hele stad.

Uit de beschikbare middelen voor beheren en onderhouden van het openbaar groen in de stad voert de gemeente het volgende uit:

Stadsbomen
Bomen zorgen voor leefkwaliteit in de stad. Op 15 april 2021 is de nieuwe Nota Stadsbomen (RIS307827) aangenomen. We hebben het doel vastgesteld om 5% meer kroonoppervlak te realiseren in de periode tot en met 2030 om zo de leefkwaliteit in de stad te verhogen.  
Een van de acties om tot ‘meer blad voor de stad’ te komen is het aanplanten van extra bomen. In 2021 zijn ruim 100 extra stadsbomen aangeplant in diverse vergroeningsprojecten zoals Groen van Prinsterenlaan, Noordelijk Scheveningen en de Haverkamp. Ook de komende jaren worden extra bomen aangeplant. De extra focus ligt daarbij op de versteende wijken zoals Transvaal, Schilderswijk, Rivierenbuurt en Scheveningen.  

Het initiatief voor ‘meer blad voor de stad’ is door ruim 1.400 inwoners omarmd. Zij helpen mee met het vergroten van het kroonoppervlak in onze stad door een boom aan te planten. De actie was een groot succes en krijgt in 2022 een vervolg.
Elk jaar vallen stadsbomen uit door ziekten, plagen, storm en ouderdom. Dit jaar ging het om bijna 1.300 stuks. Ter vervanging zijn dit jaar ook circa 1.300 stadsbomen herplant om te zorgen voor voldoende kroonoppervlak voor de toekomst en om het bomenbestand op peil te houden.  

De tweede tranche van het populierenvervangingsproject is bijna afgerond. Hierdoor is de stad weer een stukje veiliger geworden. De afgelopen twee jaar zijn circa 2.200 populieren gekapt en/of gekandelaberd. In 2021 zijn 1.100 nieuwe bomen geplant. De resterende aanplant volgt in 2022.
Het aantal geregistreerde stadsbomen is dit jaar licht gestegen naar 121.000 stuks.  

Aziatische Duizendknoop  
De aanpak van de Aziatische Duizendknopen, o.a. in de grote groengebieden Westduinpark, Marlot en Clingendael, laat direct goede resultaten zien (RIS310897). Hierbij is gekozen voor een gecombineerde aanpak van uitgraven, uittrekken en saneren en het monitoren van de ingrepen.

Grote groengebieden
Na de vaststelling van het beheerplan Scheveningse Bosjes (RIS 307578) zijn in de zomer van 2021 de werkzaamheden in het veld toegelicht aan het publiek. Hierbij is stilgestaan bij de maatregelen vanuit het project Gebiedssignatuur en paden. Het definitief ontwerp van de Gebiedssignatuur en paden is opgeleverd. Na een consultatiebijeenkomst van belanghebbenden is ook het beheerplan van de Nieuwe Scheveningse Bosjes in concept opgeleverd.

In het Westduinpark is het project omvorming zandpaden gerealiseerd waardoor de toegankelijkheid voor mindervaliden is verbeterd.   

Via een participatietraject voor de Nota Zuiderpark zijn de waarden van het park bepaald. De wensen, kansen en ideeën zijn opgehaald en in bouwstenen vertaald. Er is bewust gewacht om een aantal participatiebijeenkomsten “live” te doen. Daarmee is er enige vertraging ontstaan in de planning. De uitkomsten vormen de basis voor de nota die we in 2022 opleveren.

De eerste borden van een nieuwe uniforme ‘bordenfamilie’ zijn in het Westduinpark en in de Scheveningse Bosjes geplaatst. Het doel is in de grote groengebieden een duidelijke en uniforme uitstraling te realiseren. Onderdeel van de bordenfamilie zijn de naamborden van gebieden, entree- en themaborden en borden met huisregels.  

Voor Wapendal is een kwaliteitsimpulsplan voorbereid. Dit plan wordt onderdeel van het nieuwe Natura2000-Beheerplan voor Westduinpark en Wapendal. Het wordt integraal opgenomen in het beheerplan van de Provincie Zuid-Holland zodat een gezamenlijk vergunningstraject en cofinanciering mogelijk is.

Stadsnatuur
In 2021 is verder gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit en functionaliteit van de ecologische verbindingszones om zo de robuustheid ervan te vergroten.  

De volgende acties zijn ondernomen om de stadsnatuur te verbeteren:

  • Voor de Laakzone en het Rode Kruisplantsoen is een start gemaakt met ecologisch/gefaseerd maaibeheer;  
  • De aanplant van inheems struikgewas en het inzaaien van diverse inheemse bloemenmengsels op diverse locaties in het Rode Kruisplantsoen;
  • De aanplant van inheems struikgewas in de Erasmuszone;
  • Het onderhoud van de ondergrondse faunapassages voor kleine (zoog)dieren;
  • Het uitkrabben/afplaggen van natuurvriendelijke oevers in de Laakzone om rietdominantie tegen te gaan;
  • De aanleg van bloemenweides aan de Laan van Wateringseveld, Escamplaan en Ockenburghstraat;
  • Voor de Loosduinsezone en de Schenkzone zijn beheerplannen in ontwikkeling;
  • Voor de monitoring van onze stadsnatuur is een monitoringsplan in ontwikkeling.

Uitvoeringsbudget groenbeheer

Begroting 2021

Realisatie 2021

Uitvoeringsbudget programma 9 Buitenruimte

11.987

12.198

Uitvoeringsbudget programma 14 - Stadsdelen, Integratie en Dienstverlening.

17.807

17.973

Totaal

29.794

30.171

Deze pagina is gebouwd op 01/18/2024 10:50:35 met de export van 01/18/2024 10:42:27